Фугас с билки
Да се потопим в аромата на Франция с любимия ми френски хляб.
Фугас (Fougasse) е плосък френски хляб с билки, типичен за Южна Франция. Нарязан често пъти като дантела. Фугас е италианската версия на популярната фокача с ароматни билки като риган, мащерка и естрагон. Може да бъде оформен по различен начин.Ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
500 гр брашно
1/2 кубче мая ( + 1 ч.л. захар)
350 мл вода
зехтин
подправки Провансал (микс от риган, мащерка, розмарин, пипер, морска сол, майорана, чубрица)
Замествате тесто от трите съставки – брашно, мая и вода. Оставяте да втаса за около 40 минути. Готовото тесто изсипвате на набрашнена повърхност и разделяте на еднакви по големина топки.
Разстилате на ръка всяка част под формата на триъгълник. След това с нож правим един вертикален разрез по дължина в средата на тестото, без да прерязваме краищата.Правите и няколко диагонални разреза и от двете страни на
вертикалния разрез, а след това с ръка ги разширяваме.
Оформените фугаси слагате върху хартия за печене.
Намазвате леко със зехтин и поръсвате с микса от подправки. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Коментари
Публикуване на коментар