Еленско бон филе с кус- кус

 Какво по-добро меню от - свеж планински въздух, ароматно розе и крехко, сотирано, еленско бон филе!



Да се захващаме!

Необходими продукти:

Еленско бон филе  - 1 кг
олио – 60 мл.
масло – 40 гр.
доматено пюре – 50 мл.
червено вино – 200 мл.
чесън - 5 скилидки
кората на 1 лимон
сол, черен пипер, дафинов лист, прясна мащерка

За марината:

чесън - 2 скилидки
лук - 1 глава
босилек, прясна мащерка
лимонов сок - 1 с.л.
зехтин - 1 с.л.
вода - 2 ч.ч.
сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Еленското месо е малко по-специфично и се нуждае от предварителна обработка и подготовка. Преди да го приготвите, трябва да го наложите в марината за поне 24 часа.

Нарязваме на едро лука, чесъна и останалите продукти за маринатата и ги слагаме в подходящ съд на котлона. Изчакваме да кипнат и махаме горещата смес. 

Месото, предварително почистено от ципите, нарязваме на по-големи парчета и заливаме с марината. Държим в хладилника, най-малко 24 часа.

След това, отцеждаме хубаво парчетата месо, и ги запечатваме на тиган в зехтин и масло. Добавяме сол и черен пипер. След това слагаме доматеното пюре, счукания чесън, мащерката и виното. Под капак трябва да къкри на по – слаб котлон, около 50 мин,  или до готовност. Накрая прибавяме и настърганата кора от лимон.


За гарнитура предлагам да спретнем кус - кус, по малко по-различен начин. В сгорещено масло с малко зехтин запържваме кус  - куса. След това доливаме вода и овкусяваме със сос и малко къри, за цвят. Вари се до готовност! 





      
              

                                     






 





                          

Коментари